Proč jsou hračky pro psy nezbytnou součástí jejich života?

U nás doma existuje něco, čemu by se dalo říkat hora hraček. Naši psi dostávají hračky neustále – na Vánoce, na narozeniny nebo jen tak. Naštěstí Míša a Robina nepatří mezi rváče hraček, takže jim hračky vydrží. Avšak i pro rváče jsou hračky velice důležité. Není to jen tak zabavit aktivního psa, každý pejskař měl štěně, které potřebuje hračky k svému správnému rozvoji a využití přebytečné energije, ale nesmíme zapomínat na to, že hračky jsou důležitou součástí celého psího života.

Hračky pro psy nejsou jen pouhou zábavou, ale jsou důležité ke správnému fyzickému a mentálnímu rozvoji. Spolu se podíváme na šest důvodů, proč by hračky pro psy měly být součástí každého pejskaře.

Fyzická aktivita

Pohyb je pro psy velice důležitý. Udržuje se tak zdravá kondice, posilují se svaly a pomáhá to předcházet kardiovaskulárním chorobám. Zároveň dostatek fyzické aktivity pomáhá předcházet destruktivnímu chování u psů, které je velmi časté u štěňat nebo divokých aktivních plemen. Hračky jako míčky, tahací lano nebo frisbee jsou skvělou motivací pro psa k běhu a skákání, což je skvělý způsob, jak psa unavit a zároveň ho udržet v kondici.Untitled (8)

Mentální stimulace

Každý pes, stejně jako lidé, potřebuje cvičit mozek. Díky tomu se pes učí přemýšlet a řešit problémy. Stimulace pomocí hraček a hlavolamů předchází nudě a zabaví psa. Hlavolamy pro psy jsou výborné pro rozvoj jejich kognitivních schopností. Pes musí přijít na to, jak se dostat k pamlsku, což ho motivuje a zároveň zaměstnává jeho mysl.

Čisté zuby

Kousání a žvýkání je pro psa přirozené. Díky žvýkání se k zábavě navíc psovi čistí zuby mechanickým otřením plaku. Na čištění zubů jsou speciální hračky s výstupky, které pomáhají odstraňovat plak a zubní kámen, ale skvělou službu udělají i pěnové a různě tvarované hračky. Mimo hračky podobně fungují i různé kosti a parůžky. Pravidelné žvýkání také posiluje čelistní svaly a přispívá k celkové zubní hygieně psa.

Snížení stresu a úzkosti

Každý pes zažívá stres, někteří psi trpí, když jim páníček odejde pryč, jiní nemají rádi ohňostroje nebo bouřky. Žvýkání a lízání má pro psy uklidňující efekt. Jak to ale funguje?

  • Endorfiny – při lízání a žvýkání se psovi přirozeně uvolňují endorfiny, což jsou látky, které i u lidí navozují pocit pohody a snižují stres.
  • Psychologie – tyto činnosti zaměstnávají mysl psa, což odvede pozornost od stresových podnětů. Pes se soustředí na jinou aktivitu a nepodléhá úzkostným myšlenkám a chování. Zajímavé je, že psi mají lízání jako rituál, u kterého ví, že jim může pomoct s negativními pocity.
  • Behaviorální efekt – destruktivní chování u psů často pramení ze stresu nebo nudy, poskytnutí hraček, které může žvýkat, směřuje energii a soustředění psa pryč od ničení vašich věcí. 

Socializace

Přetahovací hračky jsou skvělé pro společné hraní psů nebo vaše hraní se psem. Když si se psem hrajete, posilujete vzájemné pouto a tím budujete lepší vztahy. To napomáhá větší důvěře psa, která je důležitým stavebním kamenem každého vztahu. Hraní ve skupině psů pomáhá psa učit komunikovat s ostatními psy a tím zlepšuje sociální dovednosti.

Výcvik

Někteří psi jsou hračkami velice motivováni, takže je lze použít jako odměnu při tréninku. Použití hračky motivuje psa k učení a zároveň nehrozí zaskočení pamlsku u rozdivočeného psa. Trénink s hračkami může být velmi účinný, zejména pro psy, kteří nemají pamlsek jako dostatečnou motivaci. Hračka jako odměna může psa povzbudit k lepšímu výkonu a učení nových povelů a triků.

Jak vybrat správnou hračku?

Například pružné kolečko FlexiHoop se hodí pro aktivní psy. Díky ultra lehkému ETPU skvělé lítá vzduchem a plave na hladině. Díky jedné hračce má pes široký záběr aktivit, které s ním můžete celoročně provozovat. I přes poměrně tenké provedení je hračka neuvěřitelně pružná a vydrží i pořádné přetahování. Pěnový materiál je šetrný pro zuby a zároveň se vrátí do původního stavu, takže po zubech nezůstanou díry.

Naopak pevná kostička ChompChamp je vhodná pro pořádné trhače. Hračka je z tužšího materiálu, takže je lépe přizpůsobená na každého trhače a neúnavného ničitele hraček. Materiál zanechává menší dírky po zubech, avšak stále je dostatečně měkký, aby nepoškodil zuby a byl zcela bezpečný pro psa. 

Závěrem

Existuje mnoho důvodů pro pořízení hračky svému čtyřnohému miláčkovi. Hračky nejsou jen zábavou, ale i důležitou součástí péče o psa, která přispívá k jeho fyzickému a mentálnímu zdraví. V našem e-shopu zatím nabízíme základní hračky, ale už brzy naši nabídku rozšíříme o super hračky, kterým nepůjde odolat. Přineste svému pejskovi radost a zdraví s našimi hračkami, které jsou navrženy tak, aby splňovaly všechny jeho potřeby a zároveň posilovaly váš vzájemný vztah.

Bonusová zajímavost:

Věděli jste, že pro psa je lízání a kousání přirozeným způsobem poznávání světa? Psi mají vysoce citlivý čich a také jazyk, který je mnohem citlivější na sladkou chuť a naopak méně citlivý na hořkou chuť oproti lidem. I jinému vnímání chutí je psí jazyk lépe přizpůsobený pojídání masa.

- Autor: Naty

DMCA.com Protection Status